Комплексне чи моноелементне мікродобриво?

🌱 Мікроелементи покращують поглинання основних елементів живлення із ґрунту, посилюють метаболічні процеси всередині рослини, внаслідок чого можна отримати додатково ~ до 10% врожаю, а також підвищити якість сільськогосподарських.
☝️ Моноелементні добрива містять один мікроелемент у підвищених дозах і створені спеціально для корекції гострого дефіциту.
Застосування таких добрив рекомендується у двох випадках:
🔸 Існує дефіцит того чи іншого мікроелемента, про що свідчить аналіз ґрунту чи листова діагностика.
🔸 Доречна профілактика під культури, що дуже чутливі до певного мікроелемента.
Комплекс із мікродобрив вносять, коли:
🔸 Існує «прихований» дефіцит – симптомів візуально не виявлено, але застосування мікродобрив дає позитивний результат (страхове внесення).
🔸 Є потреба позакореневого підживлення культур макроелементами на певному етапі вегетації для профілактики дефіциту живлення.
Коли проявляється дефіцит мікроелементів?:
🔸 Карбонатні ґрунти (СaCO3 >10%). Мікроелементи утворюють малорозчинні солі – карбонати, знижуючи цим самим їх доступність. Найбільш дефіцитними є Mn і Fe;
🔸 Лужні ґрунти (рН>7,5). Гострий дефіцит Fe, Mn, B та Cu.
🔸 Органічні ґрунти (торф). Ймовірність адсорбції всіх мікроелементів органічною речовиною.
🔸 Піщані ґрунти. Вимивання Fe, Mn, B та Cu з дощовими водами, оскільки кислотність спричиняє їхню вищу розчинність. Гострий дефіцит Mo.
🔸 Ущільнені ґрунти. Будь-який мікроелемент може бути дефіцитним.
🟣 Алгоритм дій для вибору добрива:
1) Визначитись, чи входить територія вирощування до зони ризику дефіциту мікроелемента (наведено вище).
2) Якщо входить, зробити аналіз ґрунту для встановлення ступеня забезпеченості культур критичними мікроелементами і планувати внесення відповідного моноелементного добрива.
3) Якщо не входить до зон ризику та немає підтвердженого дефіциту, краще вносити «коктейль» з мікроелементів для профілактики.
Ми використовуємо файли cookie для персоналізації вмісту та реклами, надання функцій соціальних мереж та аналізу нашого трафіку. Ми також ділимося інформацією про ваше використання нашого сайту з нашими партнерами у соціальних мережах, рекламі та аналітиці. View more
Даю згоду